Allergi och Astma

T har multipel födoämnesallergi. Han fick sin första allergichock när han var 4 månader när jag hade panerat någonting med ägg och sen bara hastigt sköljt  av händerna innan jag lyfte upp honom. Han fick stora blåsor över hela kroppen. Det här var bara den första i raden av många allergichocker under årens lopp.

Under hans första två år åt han endast älgkött, potatis och majs. Ganska enformigt, men det gick förvånansvärt bra. Långsamt lade vi till ett livsmedel i taget och T reagerade på det mesta. Långt upp i dagisåldern hade han en väldigt begränsad kost som bestod av rent kött, potatis, ris, majs, gurka och blåbär.

Idag har vi kunnat lägga till kyckling, fisk, de flesta grönsaker och kryddor men han reagerar fortfarande mycket kraftig  på mjölk, ägg, vete, råg och korn. Han tål inte heller soja – men det är ingen livshotande allergi utan ger ”enbart” utslag och klåda. Nötter, jordnötter och mandel har vi aldrig provat och eventuellt blir det en provokation på sjukhus under våren.  Han är även pollen- och pälsdjursallergiker, och så har han astma såklart.

Information om de olika allergierna kan du läsa här:
Veteallergi

Mjölkallergi

Äggallergi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *