Veteallergi

VeteVete, råg och korn innehåller andra proteiner än gluten som också kan ge upphov till allvarlig allergi. Allergi mot vete och andra kornsorter ska inte blandas ihop med celiaki.

Vissa blir allergiska också mot något i vete och råg som är fortsatt aktivt efter tillagning. Hos vissa av dessa (men inte alla) är de aktuella allergenen knutna till gluten så att de tål glutenfritt mjöl. Dinkelvete innehåller samma proteiner som vete och ska därför inte ätas av människor som är allergiska mot vete. Vetestärkelse kan innehålla små mängder protein som kan vara tillräckliga för att utlösa symtom.

Det finns en betydande korsreaktivitet mellan vete och råg och något med korn. Rågmjöl innehåller en liten del vetemjöl på grund av att de hanteras inom samma system. Den som är allergisk mot vetemjöl tål därför inte alltid råg.

Gluten

Celiaki, glutenintolerans, är en livslång sjukdom som kan debutera i alla åldrar. Så många som 3-4 personer av 1000 lider av sjukdomen i Sverige. Celiaki innebär att kroppen inte tål gluten vilket är ett protein som finns i sädesslagen vete (även dinkelvete), råg och korn. Sjukdomen beror på en inflammationsliknande process i tunntarmen som leder till att tarmluddet försvinner vilket gör att tarmen inte kan smälta maten. Det leder i sin tur till att näringen inte kan tas upp i normal omfattning.

Gluten finns i vanliga livsmedel gjorda på vete, råg och korn som bröd, mjöl, flingor och pasta. Havre saknar naturligt gluten, men är ofta förorenat med vete. Det finns dock ren havre som vanligtvis fungerar för den som har celiaki.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *