Mjölkallergi

mjölk

Allergi mot komjölk innebär att man är allergisk mot de proteiner som finns i mjölk. Även små mängder av komjölk kan räcka för att framkalla en allergisk reaktion. Mjölkallergi ska inte förväxlas med laktosintolerans som uppkommer genom enzymbrist. Allergi mot komjölksprotein drabbar två till tre procent av alla barn. Allergin brukar klinga av i två-treårsåldern och växer i regel bort före skolåldern. För vissa blir dock mjölkallergin bestående.

Mjölkproteiner finns i alla produkter som tillverkas av mjölk, till exempel yoghurt, ost, smör och glass. I laktos (mjölksocker) kan det även finnas spår av mjölkproteiner. Det finns produkter som man kan tro är mjölkfria men som kan innehålla mjölkprotein. Exempel på det är margarin, charkvaror, maränger och kryddblandningar, vilket gör att den mjölkallergiske alltid bör läsa innehållsförteckningar. Mjölkproteiner förändras delvis vid uppvärmning och en del kan därför tåla mjölk som kokats.

Det finns korsreaktioner mellan komjölk, getmjölk, fårmjölk, hästmjölk och åsnemjölk. Flertalet komjölksallergiska personer kan inte använda dessa andra mjölksorter eller produkter gjorda av dem.

 

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att kroppen inte klarar av att bryta ned laktos (mjölksocker) på grund av en enzymbrist i tarmen. Detta är alltså inte någon allergisk reaktion. Reaktionen är begränsad enbart till tarmen där mjölksockret som inte bryts ned i stället blir näring till bakterier i tarmen. Bakterierna jäser sockret och det bildas gaser. De bildar också ämnen som ger upphov till diarré.

Den vanligaste orsaken till laktosintolerans är att förmågan att bryta ned laktos minskar när man blir äldre. Laktosintolerans är till en del ärftligt och vanligare inom vissa befolkningsgrupper. I Sverige har 3-4 procent av befolkningen laktosintolerans medan det i Finland är 15 procent. I Medelhavsområdet, Asien och vissa delar av Afrika är det mycket vanligt. Laktos finns naturligt i all mjölk. Messmör och mesost innehåller stora mängder laktos medan syrade mjölkprodukter som yoghurt och filmjölk innehåller mindre mängd laktos än vanlig mjölk. Det finns många mejerivaror som är laktosreducerade eller laktosfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.